poddyrjam sam

Как да си поддържаме сами сайта?

В тази статия ще ви дам основни насоки какво да правите и какво да избягвате при поддръжка на сайта ви. Ако сте решили сами да си добавяте нови публикации, новини или каквато и друга информация да е добре е да знаете следните неща:

Какво правим основно-пишем статията в word оформяме е да изглежда добре и след това я копираме и слагаме на сайта. До тук добре, ще си кажеш не виждам нищо нередно! И си прав. НО, ех ако не беше това НО. Това, че изглежда добре, не означава, че е ок за сайта ни и потребителите/посетителите на сайта ни.

Защо е така? Защото в сайта ни текстовете се влияят от CSS стилове. Те са заложени от разработчиците на сайта. По този начин се постига еднородност на съдържанието и улеснява потребителите.

Как можем да избегнем това-вземете готовия текст и го поставете без форматиране или т.наречения чист формат. Така текста ще вземе форматирането на сайта ви и няма да се различава от него. Тук проблема не е само визуален.

Поставяйки текстове с предварително зададени формати вие поставяте и техните тагове, който не винаги са подходящи за уеб пространството и търсачките/ ботовете, които обхождат сайта ни.

Друга препоръка която мога да дам –винаги използвай ляво подравняване. По-лесо е за четене.
Заглавията оформяйте чрез хедъри  те се отбелязват с H1-H6, където H1 е основното заглавие, H2 е подзаглавието, H3-е под, под заглавие.

Как да си поддържаме сами сайта?

Като H1 е с най-голям шрифт, H2 е по малък от H1 и така H6 е най-малкия.Използвайте това форматиране, вместо ръчно да определяте големината на шрифта на заглавията ви. Те дават сигнал на търсачките и кое е основното заглавие. С една дума помагат ви.

Не прекалявайте с удебелен и наклонен текст. Не е нужно цели параграфи да са с наклонен текст, освен ако не е цитат. Но ако е тогава се използва друго форматиране, така, че го избягвайте.

Не използвайте само главни букви-трудно се чете. А и в уеб пространството е прието, че това е повишаване на тон. А вие не искате вашите потребители да си мислят, че им крещите!

Оставяйте място между параграфите. Не използвайте прекалено дълги изречения.

Ако статията ти е харесала, споделя я с приятели.