Lesno li e da pravish redizain

Защо много колеги отказват да вършат тази работа?

Защо много колеги отказват да вършат тази работа? Довършителни работи! Пиша тази статия, за да внеса малко яснота по въпроса. Клиента често си казва какво пък толкова не може ли да го довършиш?

Както обичам да казвам всичко може въпроса е дали си готов да платиш тази цена. Нека обясня-всеки разработчик си има стил на работа и инструменти с които предпочита да работи. Да кажем, че отивате на строеж и виждате нещо базово в нашия случай сайт, но използваните инструменти са ви непознати или имате лош опит с тях. Принудени сте да продължите с тях, което не е ок, защото ще ви отнеме повече време от предвиденото.

В главата на клиента обаче нещата не стоят така. За него просто трябва да се довърши. Нещо минимално е ! Което подсказва, че не иска да отделя достатъчен бюджет, а минимален.

Напълно го разбирам, защото той веднъж е платил на човека, който е започнал сайта.

Но това не е проблем на разработчика.

Колегите често отказват или искат сума като за нов сайт, защото времето и усилията, които ще вложат ще бъдат като за нов сайт.

Когато поемеш сайт, който преди теб са работили двама с различен стил, получаваш манджа с грозде. Никой не знае защо първия е направил някои неща или пък втория не е почистил след себе си. Какво искам да кажа. Когато се стартира един сайт, той е празен лист, можеш да сложиш каквото си поискаш.

Тук говоря за частта, която не се вижда от клиента. Когато се започва даден сайт в процеса на одобряване-клиента променя, някои неща се махат други се добавят и така.

Какво имам предвид не си е почистил. Неща които не са били одобрени е добре да се изтрият-нищо сложно. Картинки, темплейти, снимки-всичко това пречи когато е там, а всъщност не се използва. Сайтът ви не е кошче за боклук. Добре е да останат само нещата които са ви нужни.

Същото важи и за разширенията-добавките. Тези които не се използват-махайте ги. Щото после да не се чудите, защо довършителните работи отнемат  повече време и пари!

Поддръжката ви също ще струва повече ако сайта ви е събрал де що има, без да има смисъл от него.

Ясно е, че клиента не трябва да разбира от всичко това. Но трябва да внимава на кой поверява сайта си.