budjet

Защо питам клиентите ми за бюджета?

Обикновено питам клиентите ми за бюджета, не защото искам да им взема повече пари, а за да мога да предложа толкова колкото могат да си позволят.

Много пъти клиента иска неща просто, за да ги има. Защото така е модерно, но те не са жизненоважни за сайта му. Дори в някои случаи ще му навредят.

Какво имам предвид: Например клиента иска много интерактивни елементи, каросели. От това скоростта пада. Дори докато се зарежда сайта на мобилно устройство картинките се появяват твърде късно, когато потребителя вече е скролнал надолу.

Освен това, когато има движеща се картинка потребителя докато кликва и картинката или текста се разместват, което не спомага за доброто потребителско преживяване.

Защо питам клиентите ми за бюджета?

Винаги ще има някой, който може да го направи по-евтино или по-скъпо. Въпроса е какво получавате за парите си и дали ще го получите. Сещам се за картината на Мона Лиза (по едно време беше много нашумял пост във фейсбук). Може ли по-евтино? И от другата страна по нищо не приличащо на оригинала, отговарят Може!

Когато договарям определен проект, първо питам за целта на сайта, за да може спрямо това да се изготви оферта. Ще дам друг пример: Клиента иска онлайн магазин с всички видове разплащания, като уточнява, че ще продава предимно в България. Питам защо ти е pay pal предвид, че в България хората рядко плащат така. Да оставим настрана „малката“ подробност, че pay pal не поддържа валута лев.

Добре дай да видим кое е най-оптималното и да го направим. Така няма да плащаш за функционалности, които не ти трябват. За това преди да говорите с човек, който ще ви прави сайта-изяснете си какво искате? Защо го искате? И колко сте готови да платите?

И не забравяй много по-важно е да имаш завършен проект, отколкото красиви обещания за минимална сума! Повече по темата „Защо много колеги отказват да вършат тази работа?“ виж тук

Ако предпочиташ видео формат-гледай видеото и се абонирай за канала. Там ще намериш още много полезна информация по темата. Всеки понеделник те очаква ново видео!